PLASTICUL, DUȘMANUL CARE NE INVADEAZĂ

Plasticul care invadează natura a fost declarat, în 2021, „stare de urgență medicală” la nivel mondial, iar ecologiștii au atras atenția că acest material poluant, o dată ajuns în natură, poate avea efecte irevesibile asupra ecosistemelor. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate BRAI-CATA susține că este la îndemâna noastră să reducem acest impact negativ asupra mediului, colectând separat deșeurile din gospodărie și renunțând la a mai lăsa în natură orice fel de reziduuri.

In 2020, o echipă de cercetători a descoperit, pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane, plămân, ficat, splină și rinichi de om.  Recent, o echipă de cercetători a descoperit că o larvă de insectă a început să folosească plasticul din natură, pentru a-și construi din el cochilia, lucru  ce ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri si lacuri.  Organizațiile mondiale au lansat nenumărate avertismente arătând că, dacă nu acționăm acum, răul provocat de poluarea cu acest material va fi ireversibil până în 2030, plasticul afectând sănătatea umană, a animalelor și a plantelor într-o mulțime de moduri.

„În cadrul evenimentului Plastic Health Summit 2021, s-a spus că mai avem la dispoziție doar nouă  ani în care putem acționa împotriva acestui material dăunător pentru planetă, plasticul, înainte ca el să producă daune ireversibile, iar activiștii de mediu au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să declare poluarea cu plastic „stare de urgență medicală”. Oamenii pot fi afectați direct de unele substanțe conținute de acest material, precum mercurul sau plumbul, în timp ce studiile au arătat că o altă substanță comună din plastic, DEHP, este cancerigenă. 45% din deșeurile dintr-o gospodărie sunt compuse din plastic, sticlă, hârtie, lemn, textile și metal, toate reciclabile. Este foarte important că aceste materiale să fie separate și reciclate în măsură cât mai mare, a explicat Bogdan Constantinescu, specialistul companiei BRAI-CATA, societate care asigură servicii de salubritate în mai multe judete din tara, printre care si Vâlcea. Pe langa multe articole, precum sticle care se realizeaza din plasticul refolosit o companie de pantofi sport a lansat  x Parley, un produs bazat pe plastic reciclat.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_imgspot_img
Ultimele știri
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img