MASCA DE BRONZ DE LA OCNIȚA, VEDETĂ LA MADRID

Muzeul Național de Arheologie din Madrid, instituție care găzduiește expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, este gazda unui eveniment care marchează 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Conform declaratiilor reprezentantilor Ambasadei României, peste 16.000 persoane au vizitat expozitia în octombrie, anul trecut, prima lună de la deschidere. Printre exponatele cu care România este prezenta la expoziția din Madrid se numără si celebra mască de bronz care apartine Muzeului de istorie Aurelian Sacerdoteanu.

Masca de bronz a fost descoperită în 1973 in situl arheologic de la Cosova – Ocnita, aşezată pe peretele de vest al unei incaperi dintr-un sanctuar. Într-una dintre încăperi au fost găsite două monede din timpul primului împărat roman, Octavian Augustus, ce a domnit intre anii 63 î.Hr – 14 d.Hr, care arată de când datează şi masca, posibil sa fie chiar mai veche. Piesa este realizată dintr-o singură foaie de bronz cu o grosime de 1,5 mm, pe o formă de lemn, prin lovire cu ciocanul. Istoricii sunt de parere că nu este o mască mortuară ca în cazul civilizaţiei greceşti; este o operă de artă religioasă geto-dacică, reprezentand o divinitate bărbătească care il ilustreaza pe Zeul Războiului, corespondentul Zeului Ares-Marte de la greci şi romani.

Expozitia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, care adună peste 830 de artefacte din colecțiile a 39 de muzee din România. Aceasta va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii februarie 2022.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_imgspot_img
Ultimele știri
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img