LASAREA SECULUI DINAINTEA POSTULUI CRACIUNULUI

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie. Acest post se incheie pe 24 decembrie.

Prin durata postului  de 40 de zile, se aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Cand credinciosii sarbatoresc Lasata secului, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip. În ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii mai pot consuma mâncăruri de dulce, pentru că apoi începe postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu anumite dezlegări.

În această sărbătoare, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.  Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa. Se serveșc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală. Femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți și vii.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_imgspot_img
Ultimele știri
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img