IPJ Vâlcea: Prevenirea victimizării în mediul online

Prevenirea criminalităţii reprezintă una dintre dimensiunile prioritare de acţiune ale poliţiei vâlcene. În scopul diminuării riscului de a ne confrunta cu situaţii neplăcute în mediul online, este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a informaţiilor postate.

Rezultatele activităților derulate de Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Vâlcea în unitățile de învățământ din municipiul Râmnicu Vâlcea, din orașele Brezoi, Horezu, municipiul Drăgășani și din alte șase unități de învățământ din mediul rural ne arată că internetul este utilizat de elevi, în principal, pentru școală, pentru a socializa, pentru a accesa jocurilor online, pentru a căuta informații pe teme de interes sau pentru a realiza temele primite la școală. 

Prin intermediul recomandărilor preventive, polițiștii au atras atenția copiilor, care în această perioadă petrec mai mult timp în mediul virtual decât de obicei, asupra consecințelor la care se expun printr-o utilizare neadecvată a internetului, în caz contrar, putând deveni foarte ușor victime ale acestui mediu.

Elevii au fost interesați de diverse subiecte referitoare la siguranța lor, adresând polițiștilor întrebări pe marginea celor discutate în cadrul activităților preventive online.

Activități similare vor avea loc la nivelul tuturor unităților școlare înscrise în proiect.

Recomandările polițiștilor pentru elevi

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.

Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.

Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente, acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet. Ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi. În plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii si umilinței la care ai fost expus. 

Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent!

Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet  este adevărat!

Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.

Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. 

Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! 

În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!

Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_imgspot_img
Ultimele știri
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img