Ne impodobim casele de sarbatorile de iarna cu brazi naturali, frumos ornamentati. Pentru a ajunge la dimensiunea de 1,5 m, unui brad ii trebuie aproape 10 ani. De la Craciun, timp de 2 saptamani ne lumineaza si ne parfumeaza casele cu mirosul de cetina verde. Tradițiile creștine spun că bradul de Crăciun se ține în casă până în data de 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul. Din pacate, dupa ce trec sarbatorile de iarna, acesti brazi ajung la ghena de gunoi din spatele blocurilor, desi acest fapt este sanctionat de lege cu amenzi.
In unele tari, dar si orase din Romania, firmele de salubrizare au organizat puncte speciale de colectare a brazilor, care pot fi reciclati si folositi sub diverse forme, pot ajunge chiar hrana pentru anumite ierbivore din gradinile zoologice.
Pe langa ce s-ar putea face, la nivel industrial, cu acesti brazi, precum extragerea uleiului esențial folosit în fitoterapie, si la nivel individual putem sa ne mai bucuram de proprietatile bradului. Este binecunoscut remediul pentru tuse, realizat din cetina de brad, acele fiind bogate in vitamina C.
Acele de brad, care în aceasta perioada de iarna, au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile, sunt bune pentru a alunga insomnia. Daca se umple o perna cu ace de brad somnul devine mai liniștit.
Acele de brad pot deveni un compost bogat in calciu, magneziu, fosfor și ale minerale care poate fi folosit atat pentru plantele din gradina cat si pentru cele din apartament.
Se poate pastra, mai mult timp, mirosul de brad in casa prin simpla zdrobire a acelor de bradsau punând crengutele în vaze cu apă.