Desi, de mai bine de 50 de ani conceptul celor 3 R: reducere– reutilizare – reciclare, încă există confuzie cu privire la ceea ce poate și nu poate fi reciclat, ce poate fi reutilizat și ce trebuie aruncat. Pentru a clarifica acest aspect managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, a întocmit o listă cu 15 articole care nu ar trebui să ajungă în recipientele pentru reciclabile, respectiv în sacul galben.
De cele mai multe ori, lipsa unor spații de depozitare duce la aruncarea diferitelor obiecte, decât să le păstrăm în vederea reutilizării. În această categorie se încadrează, spre exemplu, foliile de ambalare din polistiren sau cele din plastic, cu bule de aer, care nu se reciclează.
Daca aproape toate recipientele din sticlă sunt reciclabile, farfuriile sparte sau vasele din Jena nu sunt reciclabile, din cauza modul în care au fost tratate, pentru a rezista la temperaturi înalte, care le face să aibă un punct de topire mai mare decât sticla obișnuită de ambalaj. Nici sticla pentru geamuri și oglinzi nu pot fi reciclate. În aceste cazuri, dar și când e vorba de becuri, tuburi fluorescente, pahare, ochelari, vaze sau alte piese de artă din sticlă reciclarea nu este posibilă, din cauza procesului de fabricație al acestora.
Există și alta categorie de materiale recilabile, asa zis „contaminate”, care nu mai pot fi depozitate printre reciclabile.
Cartonul murdar de grăsimecare provine de la ambalajul reciclabil pentru pizza sau prajituri își pierde această calitate dacă este îmbibat în grăsime sau conține resturi alimentare lipite. În acest caz, cartonul curat, aflat de obicei deasupra alimentului, se depozitează la reciclabile, iar partea murdară, în coșul pentru deșeuri menajere sau în cel pentru deșeuri compostabile, pentru că nu poate fi reciclată. Motivul: grăsimea și particulele alimentare pot deteriora echipamentele de reciclare sau pot contamina alte materiale din coș.
Din pacate, din cauza vechimii si a gradului avansat de deteriorare, unele carti ajung la cosul de gunoi. Cărțile sunt realizate din hârtie, dar aceasta nu înseamnă că sunt complet reciclabile. Copertile groase din carton, piele sau chiar plastic trebuie mai intai desprinse de filele din hartie. Dar cel mai bine, daca sunt in stare relativ buna cartile trebuie donate unor biblioteci.
Printre cele 15 articole se regasesc si medicamentele neutilizateși expirate care nu sunt reciclabile, dar nici nu trebuie aruncate la coșul de gunoi. Aceastea trebuie predate în punctele speciale de colectare puse la dispoziție de unele farmacii, pentru a fi eliminate în siguranță.